Εφτα Σερραίοι αγρότες στο Top 100 των αγροτικων επιδοτήσεων


Με το υπουργείο ∆ικαιοσύνης, τον ΕΛΓΟ, εννέα νοµικά
πρόσωπα-επιχειρήσεις, έναν πολιτισµικό οργανισµό το Παλληµνιακό Σχολικό Ταµείο και κατά πλειοψηφία φυσικά πρόσωπα, απαρτίζεται η λίστα µε τους 100 δικαιούχους που έλαβαν τα µεγαλύτερα ποσά από το καθεστώς βασικής ενίσχυσης το 2019. Ο σχετικός κατάλογος βρίσκεται αναρτηµένος σε ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (https://transpay.opekepe.gr/) όπου τα στοιχεία είναι προσβάσιµα προς όλους. Σε αυτά τα ποσά µπορεί παράλληλα να προστεθεί κατά περίπτωση και το πρασίνισµα, που είναι περίπου ίσο µε το 50% του ποσού της βασικής ενίσχυσης. Λίγο-πολύ τα ίδια ονόµατα παραµένουν στην κορυφή της λίστας όπως και το 2018 µε κάποια όµως να µην εµφανίζονται καθόλου (ολική µεταβίβαση;), ενώ και την τριετία 2020-2022 αναµένεται παρόµοια διαµόρφωση, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε να µην προχωρήσει σε σύγκλιση των δικαιωµάτων στη µεταβατική ΚΑΠ.
Με δεδοµένο πως το 10% των εκµεταλλεύσεων συγκεντρώνει το 48% των άµεσων ενισχύσεων (στοιχεία Γ.Π.Α, ΟΣ∆Ε 2019), ο µόνος τρόπος να πραγµατοποιηθεί µία άλλη κατανοµή την ερχόµενη προγραµµατική περίοδο, συνοψίζεται σε τέσσερις προϋποθέσεις:

Πραγµατικός ή ενεργός αγρότης: Θα ορίσει τους δικαιούχους βασικής ενίσχυσης στην ερχόµενη ΚΑΠ. Από την επιστηµονική οµάδα που υποστηρίζει το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ και το ΥΠΑΑΤ, έχει προταθεί να µπει ως προϋπόθεση καταβολής της βασικής ενίσχυσης η ένταξη στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ). Για την ένταξη στο ΜΑΑΕ όµως πλέον θα πρέπει να είναι σε θέση κάποιος να αποδείξει ότι πράγµατι έχει αγροτική δραστηριότητα µε βάση οικονοµικές συναλλαγές όπως τιµολόγια από ένα ποσό και πάνω αναλόγως τη στρεµµατική τους έκταση. Εξαιρούνται οι αγρότες µε άµεσες ενισχύσεις έως κάποιο ποσό (π.χ 1.250 ή 2.000 ευρώ).

Σύγκλιση: Συνεπάγεται σε αύξηση µοναδιαίας αξίας δικαιώµατος για όσους έχουν µικρότερη αξία από το µέσο όρο και µείωση για όσους βρίσκονται πάνω από το µέσο όρο. Άγνωστες οι προθέσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν κατατεθεί πολλαπλά σενάρια. Η ανάλυση SWOT από την υποστηρικτική οµάδα που έχει στα χέρια του το ΥΠΑΑΤ προτείνει την πλήρη σύγκλιση 100% των δικαιωµάτων. Τελική απόφαση τον Αύγουστο.

Αναδιανεµητική ενίσχυση (συµπληρωµατικό πριµ): Θα τη λαµβάνουν οι καλλιεργητές µε εκτάσεις κάτω του µέσου όρου στρεµµάτων στην Ελλάδα ανά περιφέρεια ενίσχυσης. Το ποσό θα εξασφαλιστεί από τους µεγαλύτερους δικαιούχους (βλέπε top 100 κ.ο.κ). Έχει κατατεθεί πρόταση στο ΥΠΑΑΤ από την οµάδα του ΓΠΑ να δίνεται µόνο σε κατ’ επάγγελµα αγρότες καθώς είναι εκείνοι που εξαρτώνται στο µεγαλύτερο βαθµό από τη γεωργία.

Κατάργηση ατοµικών δικαιωµάτων: Όλοι οι αγρότες από το 2023 θα λαµβάνουν την ίδια ενίσχυση ανά στρέµµα, για όλη την επιλέξιµη έκταση. Πλήρης απεµπλοκή από τα δικαιώµατα, χρειάζεται αποδεδειγµένη αγροτική δραστηριότητα στα δηλωµένα αγροτεµάχια για τη λήψη. Ακόµα ένα σενάριο που βρίσκεται στα χέρια του ΥΠΑΑΤ και µελετάται (βλ. σελ. 4).

Κατανοµή άµεσων ενισχύσεων ανά κατηγορία οικονοµικού µεγέθους εκµεταλλεύσεων και τεχνοοικονοµικού προσανατολισµού

Σηµειώνεται εδώ πως σύµφωνα µε τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ από 20.000 ευρώ και άνω βασική ενίσχυση λαµβάνουν 1.304 δικαιούχοι, απορροφώντας ποσό της τάξεως των 37 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 1,1 δις ευρώ, που µοιράζεται ετησίως για τη βασική ενίσχυση. Οι Top 100, δηλαδή οι κορυφαίοι που εµφανίζονται στον πίνακα δεξιά απορροφούν συνολικά 5,5 εκατ. ευρώ κοινοτική βασική ενίσχυση.




Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείουBlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest

Σχόλια