ΕΟΔΥ: «Εξαφάνισαν» κρίσιμα δεδομένα για τα κρούσματα από τις επιδημιολογικές εκθέσεις


Ο ΕΟΔΥ άλλαξε τον τρόπο ενημέρωσης για την πανδημία, δίχως να εξηγεί τους λόγους. Παράλληλα, «κατέβασε» δεκάδες αναρτήσεις από την επίσημη ιστοσελίδα του.
Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του ΕΟΔΥ να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ενημερώνει για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια ενημέρωση, οι ιατρικοί συντάκτες διαπίστωσαν για πρώτη φορά το Σάββατο πως η ημερήσια έκθεση επιτήρησης της Covid-19 δε συνοδεύεται από τη γνωστή περίληψη της.

Η ίδια πρακτική συνεχίστηκε χθες, Κυριακή, και σήμερα, ενώ ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως αν η κοινοποίηση της επιδημιολογικής έκθεσης και μόνο αποτελεί τη νέα μέθοδο με την οποία ο αρμόδιος Οργανισμός θα πληροφορεί το κοινό.

Απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν, περαιτέρω, για το λόγο για τον οποίο εξαφανίστηκαν και πολλά από τα ημερήσια δελτία που είχαν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

Πλέον, χωρίς περίληψη δεν εμφανίζονται μόνο οι επιδημιολογικές εκθέσεις των τριών τελευταίων ημερών, αλλά και οι ενημερώσεις για το διάστημα 4 - 12 Φεβρουαρίου!

Σημειώνεται πως οι εν λόγω περιλήψεις αφενός προσφέρονταν για την ευρεία πληροφόρηση ειδικών και μη, καθώς κρίσιμα υγειονομικά μεγέθη αποτυπώνονταν με τρόπο σύντομο αλλά και σαφή.

Στο εξής, κρούσματα, αριθμοί ημερήσιων θανάτων και ασθενών που έχουν διασωληνωθεί αποτελούν στοιχεία που κανείς πρέπει να αναζητήσει στο πολυσέλιδο έγγραφο του ΕΟΔΥ.

Επιπλέον, η σύνοψη περιείχε αναφορές για τα ποσοστά των κρουσμάτων που έχουν συσχετιστεί με ταξίδι στο εσωτερικό και εκείνων που συσχετίστηκαν με γνωστά περιστατικά του ιού, με βάση την ιχνηλάτηση τους.

Παραθέτουμε, ενδεικτικά, την τελευταία διαθέσιμη περίληψη ημερήσιας έκθεσης επιτήρησης στο site τoy ΕΟΔΥ, όπου παρατίθενται τα δεδομένα αυτά:



Η παραπάνω πληροφορία φαίνεται πως στο εξής θα παρέχεται μέσω εβδομαδιαίων μέσων όρων, αντί αθροισμάτων, μέθοδος που έχει επιλεγεί, εν παραδείγματι, και στην αποψινή έκθεση του Οργανισμού:



Επισημαίνεται πως ο νέος τρόπος παρουσίασης δεδομένων της επιδημίας - αναφορικά με συρροές κρουσμάτων, υπολογισμούς για τα λεγόμενα «ορφανά» κ.ο.κ. - ενδέχεται να καθιστά δυσκολότερη την επεξεργασία των στοιχείων από τρίτα μέρη.

Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που, έχοντας γνώση του αντικειμένου, σε ημερήσια βάση προχωρούν σε υπολογισμούς και εκτιμήσεις με βάση τον παλαιότερο τρόπο ενημέρωσης από τον ΕΟΔΥ, επέκριναν σφοδρότατα τη νέα πολιτική του Οργανισμού, ο οποίος δε δέχεται για πρώτη φορά «πυρά» για τη διαθεσιμότητα των δεδομένων που συλλέγει, ενώ εξέφρασαν επιφυλάξεις και για το κατά πόσο η ιχνηλάτηση συνεχίζεται με τον δέοντα τρόπο.

https://www.ieidiseis.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νοσοκομείο Σερρών: Έξι οικογένειες θανόντων ζητούν με εισαγγελική παρέμβαση τους φακέλους των ασθενών

Γνωστή δημοσιογράφος σκαρφίστηκε πρόβλημα υγείας μετά τον ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της