ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ


Αυτό το μήνυμα έστειλε στην κυβέρνηση η Κομισιόν με την 9η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, σε ότι αφορά τον τραπεζικό τομέα, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για το οριζόντιο «πάγωμα» των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης.
Και επειδή διαπιστώνει καθυστερήσεις σε ..μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί, όπως είναι ο νέος πτωχευτικός νόμος, η Επιτροπή θα προχωρήσει στην συγκεκριμένη αξιολόγηση τον ερχόμενο Μάιο.
Το οριζόντιο «πάγωμα» κυβέρνηση για πλειστηριασμούς και προπαρασκευαστικές διαδικασίες, που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση λόγω της πανδημίας για όλες τις κατηγορίες των δανειοληπτών, ανησυχεί την Κομισιόν, η οποία σημειώνει πως:

Αν παραταθεί θα προκαλέσει προβλήματα στην αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Και καλεί την κυβέρνηση να υιοθετήσει το συντομότερο προσωρινά και στοχευμένα μέτρα, διατηρώντας την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών.
Τα εύσημα των εταίρων

Η Κομισιόν δίνει τα εύσημα για τον «Ηρακλή» και χαιρετίζει την επέκταση του σχεδίου μείωσης των προβληματικών δανείων.

Όπως σημειώνει: Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολούθησε να μειώνεται, γεγονός που οφείλεται στο σχέδιο «Ηρακλής» αλλά και στα μορατόρια.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 ανήλθαν σε 58,7 δισ ευρώ, μειωμένα κατά 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2019, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να διαμορφώνεται στο 35,8%, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό στη ζώνη του ευρώ.

Η βελτίωση στο πεδίο των «κόκκινων» δανείων πέρυσι, παρά την πανδημία, οφείλεται κυρίως στις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 6,8 δισ ευρώ και στην περιορισμένη εισροή νέων προβληματικών δανείων (μείωση κατά 58% σε ετήσια βάση στο 9μηνο), λόγω της αναστολής πληρωμών.

Να σημειωθεί ότι για 400 χιλιαδες δάνεια, συνολικού ύψους 20,8 δισ ευρώ, ίσχυσαν τα μορατόρια από πέρυσι τον Μάρτιο και μέχρι το τέλος του 2020.

Η Κομισιόν επισημαίνει τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νέου νόμου της «Δεύτερης Ευκαιρίας» , καθώς η ισχύ του ξεκινά την 1η Μαρτίου για τις επιχειρήσεις και τον Ιούνιο για τα φυσικά πρόσωπα.

Υπενθυμίζει ότι εκκρεμεί η έκδοση των ΚΥΑ για την ενεργοποίηση του πτωχευτικού νόμου, αλλά και η ολοκλήρωση της πλατφόρμας που θα δέχεται τα αιτήματα και πρέπει να συνδεθεί με τα συστήματα των τραπεζών.

Σημειώνει και τις καθυστερήσεις σχετικά με την εκκαθάριση των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη, αμφισβητώντας κατά πόσο θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021.
Radar.gr.

Σχόλια