Η ουσία βρίσκεται στην πολιτική ευθύνη


Από την πρώτη στιγμή της υπόθεσης της πολυϊδιοκτησίας, είχαμε επισημάνει την αναγκαιότητα ώστε τα ποδοσφαιρικά πειθαρχικά όργανα να μπουν στην ουσία. Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ το έκανε και αθώωσε τον ΠΑΟΚ. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαΐδης.
Κυριάκος Θωμαΐδης
 Κυριάκος Θωμαΐδης

Όταν δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού δημιουργήθηκαν πολλές και εύλογες απορίες. Αποτυπώθηκαν ακόμα και σε δημόσιες παρεμβάσεις των μελών της Επιτροπής. Ο Ηλίας Αρκούδης μιλούσε για την αυτοψία που έκανε η Ειρήνη Μαρούπα στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Ξάνθης και η κ. Μαρούπα κατηγορούσε τον εισηγητή κ. Αρκούδη ότι κρύβεται πίσω από τα φουστάνια μιας γυναίκας.


Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΕΑ προκαλεί την κοινή γνώμη. Πριν 17 χρόνια ο τότε πρόεδρος του Αρη Σωτήρης Καραμπέρης πήγε στον πρόεδρο της Επιτροπής έναν γεμάτο φάκελο. Ο κ. Παπαλάκης δεν τον δέχτηκε, επισημαίνοντας ότι λείπουν έγγραφα. Ο κ. Καραμπέρης – όπως ο ίδιος δήλωσε – τηλεφώνησε στον τότε υπουργό Πολιτισμού, πήγε με έναν άδειο φάκελο στην ΕΕΑ και ο κ. Παπαλάκης τον έκανε δεκτό!

Η σχέση της εκάστοτε κυβέρνησης με αυτή την Επιτροπή ήταν τόσο στενή και τα μέλη της έμοιαζαν απολύτως εξαρτημένα. Αλλωστε τα διόριζε πάντα ο υφυπουργός Αθλητισμού, ο οποίος συνεχίζει να διορίζει και με το νέο νόμο τα μέλη της ΕΕΑ. Ο κρατικός παρεμβατισμός είναι προφανής.

Το πόρισμα της ΕΕΑ για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη είχε άλματα λογικής και κατέληγε σε αυθαίρετα συμπεράσματα. Όμως τόσο η πειθαρχική επιτροπή της Λίγκας, όσο και η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ απέφυγαν να μπουν στην ουσία και τιμώρησαν με αφαίρεση βαθμών τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη.

Η προσφυγή του ΠΑΟΚ στο CAS άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λωζάνης αποφάνθηκε για το αυτονόητο: Κακώς οι πειθαρχικές ποδοσφαιρικές επιτροπές δεν μπήκαν στην ουσία, θεωρώντας απολύτως ισχυρό το πόρισμα της ΕΕΑ. Ετσι η υπόθεση επέστρεψε στην Εφέσεων, η οποία απάλλαξε τον ΠΑΟΚ.

Απομένει το ενδεχόμενο προσφυγής του Ολυμπιακού στο CAS. Όταν αυτή η περίεργη ιστορία ολοκληρωθεί, θα αποδοθούν ευθύνες στα μέλη της ΕΕΑ για τις ενέργειές τους και τις παραλείψεις τους. Αλλωστε υπάρχει ανοιχτή δικογραφία από την εισαγγελέα Σαπφώ Κατσανάκη.

Όμως υπάρχει και το ζήτημα των πολιτικών ευθυνών. Ο άνθρωπος που διόρισε τον κουμπάρο του ως πρόεδρο της ΕΕΑ είναι ο Λευτέρης Αυγενάκης. Ο πρωθυπουργός τον τίμησε επιλέγοντάς τον για δεύτερη φορά στο κυβερνητικό σχήμα. Όταν θα έρθουν τα νέα από τη Λωζάνη, ενδεχομένως να αλλάξει γνώμη.


https://www.sdna.gr/genikes-eidiseis/808345_i-oysia-brisketai-stin-politiki-eythyni

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νοσοκομείο Σερρών: Έξι οικογένειες θανόντων ζητούν με εισαγγελική παρέμβαση τους φακέλους των ασθενών

Γνωστή δημοσιογράφος σκαρφίστηκε πρόβλημα υγείας μετά τον ξυλοδαρμό από τον σύντροφό της