Ζούμε το μεγάλο φιάσκο του Εμβολιασμού κατά της Covid-19;
H Eπιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά και μαζί της η ανθρωπότητα αγωνιά για το σκοτεινό μέλλον.
Από τον Βασίλη Μπόνιο
Τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα για τα εμβόλια είναι τα εξής>
Πρώτη η εταιρία Pfizer παρήγαγε μεγάλες ποσότητες εμβολίων.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου ο οποίος βρισκόταν κάτω από δικαστική πίεση (για ασήμαντες σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα της εγχώριας διαπλοκής καταγγελίες) οδηγεί τη χώρα του σε πρόωρες εκλογές εν μέσω έξαρσης της πανδημίας.
Το εμβόλιο θα ήταν γι΄αυτόν μάνα εξ ουρανού. Έτσι θα έφτανε στο σημείο να τηλεφωνεί 17 φορές τη μέρα στον επικεφαλής της Pfizer Αλβέρτο Μπουρλά για να προμηθευθεί όλο και μεγαλύτερες ποσότητες εμβολίων.
Κι ενώ κάλπαζε ο εμβολιασμός στο Ισραήλ εμφανίζονται οι μεταλλάξεις του ιού με την νοτιοαφρικάνικη και την βρετανική να είναι οι πιο μεταδοτικές και οι πιο θανάσιμες.
Στο ερώτημα εάν το αρχικό εμβόλιο της Pfizer που το έχουν κάνει πάνω από 2 εκατ. Ισραηλινοί αντιμετωπίζει τις μεταλλάξεις υπάρχει σιγή ασυρμάτου από όλους σχεδόν τους ιθύνοντες.
Αντίθετα ο Φάουτσι θα έβαζε στο τραπέζι την ανάγκη του ανασχεδιασμού των αρχικών εμβολίων ενώ η Μoderna θα διέρρεε ότι μελετά τον επανασχεδιασμό!
Στο μεταξύ καθώς ο ιός εξακολουθεί να καλπάζει στο Ισραήλ κανείς δεν μπορεί να πει για την ώρα με σιγουριά σε τι βαθμό ο εμβολιασμός αντιμετωπίζει πραγματικά τον ιό, εάν οι εμβολιασθέντες δεν μεταδίδουν τον ιό και εάν τελικά μετά τον εμβολιασμό και των δύο δόσεων κάποιος μπορεί να αισθάνεται ασφαλής ότι δεν θα νοσήσει.
Μέσα σ΄αυτό το περιβάλλον της κινούμενης άμμου έρχεται και ο γερμανικός πάταγος με το εμβόλιο της Astra Zeneka με γερμανικά ΜΜΕ να επιμένουν ακόμη και σήμερα για την αποτελεσματικότητά του η οποία δεν ξεπερνά το 10%.
Το Ινστιτούτο Παστέρ (Institut Pasteur) θα έριχνε μία ακόμη βόμβα αμφιβολίας καθώς θα ανακοίνωνε ότι σταματά την ανάπτυξη του κύριου σχεδίου του για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19, επειδή οι πρώτες δοκιμές έδειξαν πως είναι λιγότερο αποτελεσματικό από τις προσδοκίες.
Ένας άλλος γαλλικός παράγοντας, το εργαστήριο Sanofi, είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο πως το εμβόλιό του παρουσιάζει καθυστερήσεις και δεν θα είναι έτοιμο πριν από τα τέλη του 2021, επειδή τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο καλά όσο αναμενόταν.
Στην περίπτωση του εμβολίου του Παστέρ, «η προκληθείσα ανοσοαπόκριση αποδείχθηκε κατώτερη εκείνων που είχαν παρατηρηθεί σε ανθρώπους που είχαν θεραπευθεί από μια φυσική μόλυνση καθώς και εκείνων που είχαν παρατηρηθεί με τα εγκεκριμένα εμβόλια» κατά της Covid-19, εξήγησε το Ινστιτούτο προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφασή του να σταματήσει το σχέδιό του.
Το εμβόλιο του Παστέρ χρησιμοποιούσε ως βάση το εμβόλιο κατά της ιλαράς, προσαρμοσμένο ούτως ώστε να καταπολεμά την Covid-19.
Για την παρασκευή και την κυκλοφορία του, το γαλλικό ερευνητικό ινστιτούτο είχε συμπράξει με το φαρμακευτικό εργαστήριο MSD (επωνυμία του αμερικανικού ομίλου Merck εκτός ΗΠΑ και Καναδά).
Πράγματι, το MSD είχε εξαγοράσει πέρυσι την αυστριακή εταιρία βιοτεχνολογίας Themis, με την οποία το Παστέρ εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια για την ανάπτυξη διαφόρων εμβολίων, περιλαμβανομένου εκείνου κατά της Covid-19.
Οι δοκιμές φάσης 1 (το πρώτο στάδιο δοκιμών σε ανθρώπους) είχαν ξεκινήσει τον περασμένο Απρίλιο.
Το Παστέρ διευκρίνισε πως θα συνεχίσει τις εργασίες του για άλλα σχέδια εμβολίου κατά της Covid, σε προκαταρκτικό στάδιο ωστόσο.
«Το πρώτο, που χορηγείται από τη μύτη, αναπτύσσεται από κοινού με την εταιρία βιοτεχνολογίας TheraVectys, που προέρχεται από το Institut Pasteur και ειδικεύεται στην επεξεργασία εμβολίων. Το δεύτερο είναι ένα υποψήφιο εμβόλιο με DNA», ανέφερε το Παστέρ.
Αυτά τα δύο σχέδια «είναι σήμερα σε προκλινική φάση», δηλ. κανένα ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους.
Εξάλλου, η διακοπή αυτή «δεν θέτει εν αμφιβόλω τη συνέχιση άλλων σχεδίων εμβολιακής έρευνας που πραγματοποιούνται σε σύμπραξη με τις TheraVectys/Merck-MSD», που βασίζονται στο εμβόλιο κατά της ιλαράς, διευκρινίζει το Παστέρ.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, διεξάγονται έρευνες για τη χρήση της τεχνολογίας αυτής εναντίον άλλων μολυσματικών ασθενειών (πυρετός της Λάσα, chikungunya).
Μέσα σ΄ αυτόν τον εμβολιαστικό κυκεώνα αμηχανίας θα έλθουν δύο από τα πλέον πετυχημένα κράτη του κόσμου στην αντιμετώπιση της πανδημίας, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία να δηλώσουν ότι σχεδόν για ολόκληρο το 2021 θα έχουν ερμητικά κλειστά τα σύνορά τους…
https://kourdistoportocali.com/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου