Οι 10 θεμελιώδεις αρχές του Γκάντι, που αξίζει να γνωρίζεις και να υπάρχουν στη ζωή σου.


Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που λες και αυτά που κάνεις, βρίσκονται σε αρμονία, έλεγε ο επαναστάτης, ακτιβιστής και στοχαστής.-Από τη Μανταλένα Μαρία Διαμαντή

Μανταλένα Μαρία Διαμαντή


Μαχάτμα Γκάντι... Σπουδαίος Ινδός πολιτικός, επαναστάτης ακτιβιστής. Κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ανεξαρτησία της χώρας του και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας ενάντια των καταπιεστών.`Ενας στοχαστής που με τη διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό τρόπο ζωής του, συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του περασμένου αιώνα.

Ο Γκάντι έγινε ευρύτερα γνωστός με την προσωνυμία Μαχάτμα που φέρεται να του απέδωσε το 1915 ο Ινδός νομπελίστας ποιητής και φιλόσοφος Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ. Μια λέξη που στα σανσκριτικά σημαίνει "μεγάλη ψυχή".

Ένα χρόνο πριν από τη δολοφονία του, οι Βρετανοί είχαν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Ινδίας. Παρόλα αυτά η χώρα παρέμενε χωρισμένη στην Ινδική ένωση, που αποτελούνταν από Ινδουιστές και στο μουσουλμανικό Πακιστάν. Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή ήταν ιδιαίτερα ρευστή καθώς ο θρησκευτικός φανατισμός ήταν πολύ έντονος. Μια μέρα ο Γκάντι περπατούσε στον δρόμο μαζί με δύο ανιψιές του προς έναν τόπο προσευχής. Τον πλησιάζει τότε ένας φανατικός ομόθρησκός του, ο Ναθουράμ Γκόντσε και τον πυροβολεί εξ επαφής, τρεις φορές στο στήθος με ένα όπλο «Μπερέτα» 9 χιλιοστών. Ο Γκάντι πεθαίνει αμέσως. Ο Γκόντσε θέλησε να τον δολοφονήσει γιατί θεωρούσε ότι η πολιτική του απέναντι στους Μουσουλμάνους ήταν πολύ ήπια και ευνοική για το Πακιστάν.



Ακολουθούν οι δέκα θεμελιώδεις αρχές του Γκάντι, που αξίζει να γνωρίζεις και να υπάρχουν στη ζωή σου.
Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο.
Κανείς δεν μπορεί να με πειράξει χωρίς την άδειά μου.
Ο αδύναμος δεν μπορεί ποτέ να συγχωρήσει. Η συγχώρεση είναι το χαρακτηριστικό του ισχυρού.
Δεν θέλω να προβλέπω το μέλλον. Είμαι αφοσιωμένος στην παρούσα στιγμή. Ο Θεός δεν μου έδωσε τον έλεγχο της επόμενης στιγμής, αλλά αυτής.
Μια ουγκιά δράσης αξίζει περισσότερο από ένα τόνο διδασκαλίας.
Είναι ανόητο να είσαι πολύ σίγουρος για την σοφία σου. Είναι υγιές να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι και οι ισχυρότεροι μπορεί να αποδυναμωθούν και οι σοφότεροι μπορεί να σφάλλουν.
Πρώτα θα σε αγνοήσουν, μετά θα γελάσουν με σένα, μετά θα σε πολεμήσουν, και τότε κέρδισες.
Βλέπω μόνο τις αρετές των ανθρώπων. Αφού δεν είμαι αλάθητος, δεν θα αναλύσω τα λάθη των άλλων.
Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέπτεσαι, αυτά που λες και αυτά που κάνεις, βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους.
Η συνεχής ανάπτυξη είναι ο νόμος της ζωής. Αυτός που προσπαθεί να διατηρήσει τα δόγματά του για να φαίνεται συνεπής στους άλλους, οδηγεί τον εαυτό του σε λάθος δρόμο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ποιοι πολίτες είναι πιθανότερο να κάνουν Πάσχα στο χωριό - Πότε θα ανοίξει η εστίαση

Toν εστειλαν 2 φορες στην Ευρωβουλη και τωρα ο Κύρτσος κατά κυβέρνησης για την πανδημία: Αυτό που συμβαίνει είναι εθνική ντροπή