Γιατί η κυβέρνηση χάνει το παιχνίδι σε οικονομία και πανδημία
Ο συνωστισμός των πολιτών έξω από τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας, σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, έχουν τρομοκρατήσει το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο σήμερα και μετά από μια εβδομάδα ανοίγματος του λιανεμπορίου εμφανίζεται να ...μετρά τα κέρδη και τις ζημίες από αυτή την ιστορία.
Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι οι επόμενες μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς θα φανεί εάν υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση και πάλι εκ των υστέρων – σε όλη την Ευρώπη η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα - εμφανίζεται να ανησυχεί για τις μεταλλάξεις του ιού καθώς οι επιστήμονες λένε ότι έχει πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα απ' ό,τι το αρχικό σκέλος του κορωνοϊού.
Με δεδομένο μάλιστα ότι την 1η Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς και πάλι να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα όλα δείχνουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου το επόμενο διάστημα θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει αποφάσεις που πήρε αξιολογώντας τα προβλήματα της οικονομίας.
Αργεί ο εμβολιασμός
Την ίδια στιγμή ο εμβολιασμός των πολιτών πηγαίνει με ρυθμούς χελώνας αφού μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί μόνο 150.000 πολίτες την στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου υποσχόταν τον πρώτο μήνα περίπου δυο εκατομμύρια εμβολιασμούς.
Ο ρυθμός που οι ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, προμηθεύονται τα εμβόλια από την Pfizer, είναι πολύ πιο αργός από αυτόν που όλες οι κυβερνήσεις είχαν προϋπολογίσει, ενώ ακόμα δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο αν αντιμετωπίζει και όλες τις μεταλλάξεις του ιού. Οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους. Αντιθέτως, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες για τη μετάλλαξη του ιού σε Βραζιλία και Νότια Αφρική.
Το Μέγαρο Μαξίμου αισιοδοξεί ότι το αργότερο μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 60% των πολιτών, ποσοστό που προσεγγίζει τις διεθνείς προδιαγραφές για τη λεγόμενη ανοσία, παρ' όλα αυτά, από τα 1014 εμβολιαστικά κέντρα που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, μέχρι τώρα λειτουργούν τα 144 και αυτά υποστελεχωμένα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά έχουν προγραμματιστεί τουλάχιστον 400.000 ραντεβού για εμβολιασμό, ενώ με βάση τη συμφωνία με την AstraZeneca, αναμένεται να έχουν παραληφθεί έως τις αρχές Απριλίου 4,2 εκατ. δόσεις. Φυσικά όλα αυτά στα λόγια γιατί μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει πέσει έξω σε ότι έχει εξαγγείλει για το θέμα αυτό.
ΠΗΓΗ: topontiki.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου