Η προθεσμία για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη έληξε
Τρίπολη.
Με τη λήξη της προθεσμίας για την αποχώρηση των μισθοφόρων και των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, η μόνιμη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη χώρα παραμένει σε απειλή, ειδικά με την πιθανότητα εκδήλωσης νέων στρατιωτικών ενεργειών μεταξύ των δύο μερών της σύγκρουσης, σύμφωνα με αναλυτές και ειδικούς.
Το Σάββατο λήγει την προθεσμία των ενενήντα ημερών για την απομάκρυνση ξένων και μισθοφόρων στη Λιβύη βάσει της συμφωνίας του περασμένου Οκτωβρίου για την κατάπαυση του, αλλά δεν έγινε καμία ανακοίνωση το Σάββατο το πρωί για την αποχώρηση ή την κατάργηση αυτών των δυνάμεων.
Ο Χαλέντ αλ Μουντάσερ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στη Λιβύη, δήλωσε ότι η απόφαση απομάκρυνσης των μισθοφόρων δεν είναι στο χέρι των κομμάτων της Λιβύης, αλλά στο χέρι των ξένων ανταγωνιζόμενων δυνάμεων στη Λιβύη.
Και μετά την αποτυχία των στρατιωτικών δυνάμεων της ανατολικής Λιβύης τον Απρίλιο του 2019 να ελέγξει την Τρίπολη, οι διπλωματικές προσπάθειες κατάφεραν να σταματήσουν τις στρατιωτικές ενέργειες και κατέληξαν στην υπογραφή της στρατιωτικής επιτροπής της Λιβύης στη Γενεύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών στις 23 Οκτωβρίου, συμφωνία για μόνιμη εκεχειρία σε ολόκληρη τη χώρα.
Η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη Στέφανι Γουίλιαμς αποκάλυψε στις αρχές Δεκεμβρίου την παρουσία 20.000 «ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων» στη Λιβύη, θεωρώντας την παρουσία αυτής ως μια «φρικτή» παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας.
Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν δέκα στρατιωτικές βάσεις στη Λιβύη, οι οποίες καταλαμβάνονται εν μέρει ή πλήρως από ξένες δυνάμεις και μισθοφόρους.
Αυτές κατανέμονται ως επί το πλείστον γύρω από τη Σύρτη, όπου βρίσκεται η πρώτη γραμμή από τα μέσα Ιουνίου, και προς τα νότια σε μεγάλες αεροπορικές βάσεις, ειδικά στην Αλ Τζούφρα, και στα δυτικά στην Αλ Ουατίγια (όπου βρίσκονται Τούρκοι πιστοί στην λεγόμενη κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας της Τρίπολης), που είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση στα σύνορα της Τυνησίας.
Η Τουρκία έστειλε αεροσκάφη, εκπαιδευτές και στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη
βάσει στρατιωτικής συμφωνίας που υπεγράφη με την κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας.
Έστειλε επίσης Σύριους μισθοφόρους, σύμφωνα με ειδικούς του ΟΗΕ.
Στις 22 Δεκεμβρίου, το τουρκικό κοινοβούλιο επέκτεινε την άδεια παραμονής αυτών των στρατιωτών για περίοδο 18 μηνών.
Η Ρωσία αρνείται ότι διαδραματίζει ρόλο με την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων.
Αλλά τον Μάιο του 2020, εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ επιβεβαίωσαν την παρουσία στη Λιβύη μισθοφόρων από την Ομάδα Wagner, που είναι γνωστό ότι πρόσκεινται στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο Χαλέντ αλ Μουντάσερ είπε ότι οι μισθοφόροι δεν θα φύγουν έως ότου οι χώρες που τους προσλαμβάνουν να λάβουν εγγυήσεις για τα συμφέροντά τους στο επερχόμενο μεταβατικό στάδιο.
Masrawy
--
The Hellenic Information Team
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου