Σαμαράς: Όχι στο δόγμα του κατευνασμού με την Τουρκία


Διαφορετική προσέγγιση από την πολιτική με την οποία ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές το Υπουργείο Εξωτερικών καταθέτει ο Αντώνης Σαμαράς με συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Καθημερινή και τον δημοσιογράφο Σταύρο Παπαντωνίου

Ο κ. Σαμαράς διαφωνεί με την «κατευναστική πολιτική» έναντι της Τουρκίας και κατά της προοπτικής για παραπομπής των ελληνοτουρκικών διαφορών στη Χάγη ενώ παράλληλα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τα Σκόπια.


Ο πρώην πρωθυπουργός λίγες ώρες πριν την έναρξη των διερευνητικών εντολών επιλέγει να κάνει την παρέμβαση αυτή, με την οποία υπονοεί ότι δεν θα συναινέσει σε μία πολιτική που θα οδηγεί σε εθνικές υποχωρήσεις από τις πάγιες εθνικές θέσεις, μην διστάζοντας μάλιστα να επικαλεστεί τις νομικές τοποθετήσεις του πρ. Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου όσον αφορά στην ενεργοποίηση της ρήτρας κοινής άμυνας της ΕΕ.

Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις

Στη συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς επαναλαμβάνει την παλαιότερη φράση του σε συνέντευξη ότι «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο ή όπως την επαναδιατυπώνει «τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις» και προσθέτει ότι μόνο η αποτροπή αντιμετωπίζει την Τουρκία. Ο κ. Σαμαράς εμμένει στην πάγια θέση του κατά της παραπομπής στην Χάγη. Είναι δε κατηγορηματικός καθώς όπως σημειώνει με την σύνταξη συνυποσχετικού για παραπομπή στην Χάγη « θα παραιτηθούμε μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το διεθνές δίκαιο», υποστηρίζοντας ότι δεν μπορείς να υπογράψεις συνυποσχετικό με την Τουρκία που δεν αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επιπλέον αναφέρει ότι η έναρξη του διαλόγου ακυρώνει την προοπτική ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία αναφέροντας: «η έναρξη των διερευνητικών επαφών ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η διεθνής κοινότητα δεν τιμωρεί μία χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται».

Ο κ. Σαμαράς λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε πραγματικές συμφωνίες με πραγματικούς συμμάχους όπως με την Γαλλία με την οποία εκκρεμεί αμυντική συμφωνία. Ο κ. Σαμαράς αναφέρει ακόμη ότι θα μπορούμε να ζητήσουμε ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας κατά το άρθρο 42 παρ.7 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παραπέμπει στην νομική ανάλυση του Προκόπη Παυλόπουλου.

Η συμφωνία των Πρεσπών δεν έλυσε κανένα πρόβλημα

Ο πρώην πρωθυπουργός επιμένει στην ιστορική του θέση για το Μακεδονικό ασκώντας υποστηρίζοντας ότι η Συμφωνία δεν έλυσε κανένα πρόβλημα, απλώς το μετασχημάτισε και το έκανε πιο επικίνδυνο, υπονοώντας ότι όταν θα έλθουν προς κύρωση στην Βουλή οι Συμφωνίες με τα Σκόπια ο ίδιος δεν πρόκειται να τις ψηφίσει.

Κριτική στη Γερμανία

Ο Αντώνης Σαμαράς ασκεί κριτική στην Γερμανία λέγοντας ότι «μόνο φιλικά δεν έχει φερθεί μέχρι τώρα στιγμής έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Και ούτε πολύ ευρωπαϊκά θα έλεγα».

Η Ε.Ε. να προχωρήσει σε μερική διαγραφή χρέους για όλες τις χώρες

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέροντας ότι η κυβέρνηση δεν ευθύνεται για τη διαχείριση της πανδημίας, και κάνει λόγο για παγκόσμια κρίση που γονάτισε όλες τις χώρες. Μιλά για ανεπανόρθωτη ζημιά στη μεσαία τάξη ζητώντας μάλιστα από την Ε.Ε. να αναλάβει πρωτοβουλία μετά την κρίση για μερική διαγραφή χρέους σε όλες τις χώρες και προτρέπει την κυβέρνηση να προσανατολιστεί σε μεταρρυθμίσεις που στόχο θα έχουν την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τραγικός ως κυβέρνηση έχει καταντήσει κωμικός ως αντιπολίτευση

Όσον αφορά τα εσωτερικά θέματα, ο πρ. Πρωθυπουργός δεν ξεχνά να ασκήσει κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ήταν τραγικός σαν κυβέρνηση και έχει καταντήσει κωμικός σαν αντιπολίτευση…ούτε καν οι ίδιοι πιστεύουν ότι θα επανέλθουν», ενώ αναφερόμενος στη σκευωρία της Novartis μιλά για απόπειρα αλλοίωσης του πολιτεύματος, “γι αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους, όχι μόνο για να τιμωρηθούν όσοι το έκαναν αλλά και να μην διανοηθεί να το ξανακάνει ποτέ κανείς”,

Θα συνεχίσω να υπηρετώ σταθερά και με συνέπεια την πατρίδα μου

Τέλος ο πρ. Πρωθυπουργός δηλώνει: υπηρετώ και θα συνεχίσω να υπηρετώ σταθερά και με συνέπεια την πατρίδα μου, τις ιδέες μου και την παράταξή μου”.

Σχόλια