Ο Τσίπρας στην παγίδα της απλής αναλογικής κατευθύνεται προς ιστορική ήττα


Τις επιθυμίες τους σε πραγματικότητα ψάχνουν να μετατρέψουν σημαντικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που αναζητούν διέξοδο στην πολιτική παρακμή που βιώνει το κόμμα τους και ο χώρος της αριστεράς. Στην κατεύθυνση αυτή επεδίωξαν, για ν αλλάξουν την εικόνα του κόμματος και να το καταστήσουν και πάλι ελκυστικό, να βάλουν στο τραπέζι του σκληρού εσωκομματικού διαλόγου την εμπειρία της κυβερνητικής θητείας, αλλά γρήγορα κατάλαβαν ότι η ηγετική ομάδα δεν έχει καμία διάθεση να συζητήσει σοβαρά τα πεπραγμένα της περιόδου και ανέκρουσαν πρύμναν.

Του Χρήστου Υφαντή


Για τον Τσίπρα και τους δικούς του όσα συνέβησαν στην περίοδο 2015/2019 ήταν, στο σύνολο τους σχεδόν, καλώς καμωμένα και οι ελάχιστες αστοχίες ήταν αποτέλεσμα της πίεσης του καπιταλισμού, της κακής Ευρωπαϊκής Ένωσης, του εχθρού Σόϊμπλε και των μνημονίων της Δεξιάς, που δεν επέτρεψαν, παρέα με τα «βοθροκάναλα της διαπλοκής», στον κόσμο να κατανοήσει την πληρότητα της πολιτικής τους κι έτσι τον οδήγησαν στην αγκαλιά του Μητσοτακισμού.

Είναι χαρακτηριστικό πως όταν στον διάλογο επιχειρήθηκε να τεθεί το θέμα της απλής αναλογικής για την υιοθέτηση της οποίας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την ανάδειξη της, μέσω της Βουλής, στο εκλογικό σύστημα των επόμενων εκλογών, οι σκληροί της ηγετικής ομάδας δεν δέχθηκαν κουβέντα με όπλο τις παραδοσιακές αντιλήψεις του χώρου για την αξία της ψήφου των πολιτών και την αυθεντική έκφραση της δύναμης των πολιτικών σχηματισμών.

Ούτε όταν παρουσιάστηκαν ενώπιον του συζητούντος οργάνου εκτιμήσεις, δημοσκοπικά επιβεβαιωμένες, πως στην προοπτική των διπλών εκλογών, όποτε και να αυτές διεξαχθούν, η απλή αναλογική θα μετατραπεί σε μια μεγάλη, ιστορική ίσως, ήττα για την αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχθηκαν οι περί τον «ηγέτη» να ακούσουν έστω, πόσο μάλλον να αποδεχθούν αυτό το ιστορικά κορυφαίο λάθος.

Βεβαίως, η πραγματικότητα δεν συμβαδίζει με τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με την υστεροφημία του αρχηγού του. Είναι σκληρή, επιβεβαιώνεται με αριθμούς και προβολές σε μέλλοντα χρόνο και απασχολεί ήδη σημαντική μερίδα των στελεχών, που δεν έχουν συνδέσει την ύπαρξη τους στο χώρο με την πορεία του Τσίπρα, ούτε φαίνονται διατεθειμένα να τον ακολουθήσουν στην «μετά ΑΝΕΛ» πολιτική που έχει επιλέξει να ακολουθεί.

Οι προβολές που γίνονται με βάση τα δημοσκοπικά στοιχεία είναι καταστροφικές για την ηγετική ομάδα.

Η αρχή του τέλους της πανδημίας με την έναρξη των εμβολιασμών οδηγεί, μαθηματικά τον Τσίπρα και την ηγετική ομάδα στο πολιτικό περιθώριο, τον διασυνδέει ήδη με εκείνο το ψιλοχαβαλέ κίνημα των απανταχού συνομοσιωλόγων, τον έχει καταστήσει ακόλουθο της Ραχήλ Μακρή. Η προοπτική σύντομα η διαδικασία του εμβολιασμού να συνδυαστεί και με την φαρμακευτική αγωγή που αναμένεται να παρασκευαστεί και να εγκριθεί, αλλάζουν εντελώς το τοπίο και μεταφέρουν το κέντρο βάρους της πολιτικής στις προοπτικές της χώρας με όχημα την οικονομική ανάπτυξη.

Η επιδραστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ταμείων Ανάπτυξης που ήδη δραστηριοποιούνται και αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στο επόμενο διάστημα προσφέρει στον Κυριάκο Μητσοτάκη μια χρυσή ευκαιρία να τραβήξει τη χώρα προς τα επάνω και να την επανατοποθετήσει στην ομάδα εκείνων των χωρών που θα δουν σημαντική, ίσως πολύ μεγάλη, οικονομική ανάκαμψη στο επόμενο χρονικό διάστημα, αρχής γενομένης από την άνοιξη του 2021.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οι διπλές εκλογές όποτε και να διεξαχθούν θα είναι ένας θρίαμβος για την κυβέρνηση, ενώ δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι ο παράγοντας της απλής αναλογικής μπορεί να οδηγήσει τον Μητσοτάκη ακόμη και σε σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης από την πρώτη εκλογική μάχη. Όλοι οι δείκτες οδηγούν στην εκτίμηση ότι γύρω από τον σημερινό πρωθυπουργό θα συσπειρωθεί μια κρίσιμη μάζα πολιτών που αναζητούν πάντα την κυβέρνηση, ελάχιστα έως καθόλου ασχολούνται με την αυθεντική έκφραση της δύναμης των κομμάτων και συσπειρώνονται στις μεγάλες στιγμές γύρω από την εκάστοτε κυβέρνηση.

«Μην παραξενευτείτε αν δείτε τη Νέα Δημοκρατία σε συνθήκες απλής αναλογικής να αγγίζει ή και να ξεπερνάει το 45%» υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη, την ώρα που για τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ το προβλεπόμενο ταβάνι δεν ξεπερνάει το 18%-20% «μια κρίσιμη εκλογική μάζα που θα πρέπει να τη διατηρήσουμε, αν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε» καταλήγουν.

Η προοπτική να δεχθεί στο δικό του γήπεδο, στην απλή αναλογική δηλαδή, ο Τσίπρας ένα ιστορικό εκλογικό ράπισμα και να οδηγήσει με την επιλογή του μεγάλο μέρος των πολιτών στην αγκαλιά του Μητσοτάκη είναι σαφές πως θα οδηγήσει στο τέλος της πολιτικής καριέρας του νυν προέδρου, η οποία δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες της, έτσι ή αλλιώς.

Εκτός των άλλων, έχουν προκύψει και διάφορα προσωπικά ζητήματα που δυσκολεύουν καθημερινά την κατάσταση και οδηγούν τα στελέχη του κόμματος σε δεύτερες αναγνώσεις για το μέλλον του χώρου.


https://www.lykavitos.gr/o-tsipras-stin-pagida-tis-aplis-analog/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιατί τα κινητά θα σταματήσουν να έχουν internet το επόμενο διάστημα;

Φρίκη: 58χρονος προπονητής ασελγούσε παρά φύσιν σε 13χρονη αθλήτρια! - Της έλεγε πως «ήταν φυσιολογικό»

Πως να μετατρέψεις τις αποτυχίες σου σε επιτυχίες