Τα τελευταία σενάρια για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης - Οι πιθανές ημερομηνίες


Προτεραιότητα αποτελεί για την Κυβέρνηση η σταδιακή επιστροφή στην Κανονικότητα. Πρώτος τομέας που θα επαναλειτουργήσει είναι εκείνος της Παιδείας, ενώ έπειτα αναμένεται να ακολουθήσει το λιανεμπόριο και στη συνέχεια η εστίαση.

Στις αρχές του νέου έτους αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι συζητήσεις της Κυβέρνησης με την Επιτροπή λοιμωξιολόγων σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου.


Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ είπε ότι «εφόσον συνεχίσει η εικόνα της πανδημίας να έχει πτωτική πορεία, ασφαλώς θα χαλαρώσουμε κάποια μέτρα», ωστόσο, δεν διευκρίνισε αν αυτό θα συμβεί από τις 8 Ιανουαρίου.

Όπως ανέφερε, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται και σύμφωνα με αυτό, με τα στοιχεία της πανδημίας και με τη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής, θα παρουσιάσει την πρότασή του. Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, «θα προχωρήσουμε σε μερική λειτουργία του λιανικού εμπορίου», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και τόνισε ότι «σίγουρα θα υπάρχουν κανόνες». Αυτή τη στιγμή, όπως είπε, με τα δεδομένα που έχουμε για την επιδημία, θα μπορούσαμε να μιλάμε για οριζόντιο μερικό άνοιγμα του λιανικού εμπορίου με κανόνες.

«Με το click away θα λειτουργούν ούτως ή άλλως», επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, μετά το «click away» η νέα μορφή λειτουργίας των καταστημάτων που εξετάζεται είναι το «click in shop».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιθυμητή ημέρα για να ανεβάσουν ρολά τα μικρά καταστήματα είναι η Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, οπότε και ξεκινούν οι εκπτώσεις και αφού έχει δοθεί το «πράσινο φως» από τους λοιμωξιολόγους.

Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείεται να γίνει λίγες μέρες αργότερα, π.χ. 15 ή 18 Ιανουαρίου. Οι καταναλωτές θα τηλεφωνούν στο κατάστημα για να κλείσουν ραντεβού, και θα τους αποστέλλεται sms για επιβεβαίωση της ημέρας και ώρας. Δεν θα χρειάζεται να έχουν επιλέξει από πριν το προϊόν που επιθυμούν να αγοράσουν, καθώς θα επιτρέπεται η είσοδος στο κατάστημα με κανόνες και περιορισμούς που θα ανακοινωθούν.
Ο «γρίφος» της εστίασης

Από εκεί και πέρα, η εστίαση εξακολουθεί να παραμένει η πιο δύσκολη εξίσωση και κανένας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να δώσει χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία της.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο MEGA, χαρακτήρισε δύσκολο το να γνωρίζει από σήμερα κάποιος πότε θα ανοίξει.

«Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών, των κρουσμάτων, τον αριθμό των διαθέσιμων ΜΕΘ και την τάση διασποράς του ιού», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης.

Η συζήτηση για την εστίαση φαίνεται πως τοποθετείται χρονικά μετά τις 20 Ιανουαρίου, καθώς προς το παρόν και οι ειδικοί εμφανίζονται αρνητικοί.

Κάτι που σημαίνει, πως η επαναλειτουργία εστιατορίων, καφετεριών και μπαρ θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν απίθανη πριν από τον Φεβρουάριο, ενώ ακόμη και όταν σηκώσουν ρολά τα μαγαζιά, αυτό θα γίνει με πολύ αυστηρούς περιορισμούς.

Σε κάθε περίπτωση, στην Επιτροπή των επιστημόνων αλλά και στην κυβέρνηση αναμένουν να δουν τις επιπτώσεις των γιορτών, δηλαδή της αυξημένης κινητικότητας σε δημόσιους χώρους αλλά και των συγκεντρώσεων σε σπίτια, που θα φανούν σε 10 με 14 ημέρες μετά την Πρωτοχρονιά. Αυτό είναι που θα κρίνει το μέλλον τόσο του λιανεμπορίου όσο και της εστίασης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιατί τα κινητά θα σταματήσουν να έχουν internet το επόμενο διάστημα;

Φρίκη: 58χρονος προπονητής ασελγούσε παρά φύσιν σε 13χρονη αθλήτρια! - Της έλεγε πως «ήταν φυσιολογικό»

Πως να μετατρέψεις τις αποτυχίες σου σε επιτυχίες