Δήμος Εμμανουήλ Παππά : Δημήτρης Νότας - Υλοποιούμε έργα υποδομών 24 εκατ ευρώ


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σ.Θ.» ο Δήμαρχος Εμ. Παπά Δημήτρης Νότας δίνει ενδιαφέρουσες απαντήσεις στα ερωτήματα που του θέσαμε. Ξεχωρίζει την κρατική γραφειοκρατία σαν το σημαντικότερο πρόβλημα στην λειτουργία του Δήμου. Παρουσιάζει τα πολλά εκτελούμενα ή προγραμματισμένα έργα, με τα οποία, όπως λέγει, προτιμά να μιλά και όχι με επικοινωνιακά τεχνάσματα.


Κύριε δήμαρχε, ενάμιση περίπου χρόνο στο τιμόνι του δήμου στη δεύτερη θητεία σας



Ποιο το μεγαλύτερο πρόβλημα που συναντήσατε. Είστε ικανοποιημένος από την εξυπηρέτηση των δημοτών σας;

Ζούμε σε πρωτόγνωρες συνθήκες, η μεγάλη υγειονομική κρίση, η κρίση του κορωνοιού, πού έχει ενσκύψει στην Ελληνική και παγκόσμια κοινωνία, που ειδικά για την πατρίδα μας ήρθε σε συνέχεια της δεκάχρονης οικονομικής κρίσης που έπληξε την Εθνική μας οικονομία, δημιούργησαν συνθήκες πραγματικής ασφυξίας σε όλες τις εκφράσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.

Μέσα σε αυτήν την συγκυρία ο Δήμος Εμμ. Παππά, όπως και ολόκληρη η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται όχι μόνο να στηρίξει την δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και να δημιουργήσει τις συνθήκες ποιοτικής τους διαβiωσης.

Θα περίμενε κανείς πως το οικονομικό πρόβλημα θα αναφερόταν από μέρους μας, ως το υπ΄ αριθμόν πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, και όμως,

Η αξεπέραστη, έτσι κι αλλιώς Ελληνική γραφειοκρατία, την οποία επέτεινε έτι περισσότερο η ψήφιση του νόμο 4412/08/08/16 περί δημοσίων συμβάσεων, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο νόμος τροποποιήθηκε με υπουργικές αποφάσεις πάνω από 380 φόρες στα δύο πρώτα χρόνια εφαρμογής του, σε συνδυασμό με την τεράστια υποστελέχωση των υπηρεσιών, καταλήγουν να φέρνουν το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης τρίτο κατά σειρά, και μάλιστα όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων είναι από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης που υπέστη τις μεγαλύτερες μειώσεις εσόδων, μειώσεις που μεσοσταθμικά ξεπερνούν το 60% με 66%.

Για να το πω απλά κ. Νάτσιο, έστω και τα λίγα αυτά χρήματα που έχουμε στην διάθεσή μας, είναι πολύ δύσκολο να παράξουν έργο, σε εύλογο χρόνο, προς όφελος των πολιτών, καθώς σκοντάφτουν σε γραφειοκρατία και υποστελέχωση.

Ποιες από τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις έχουν υλοποιηθεί μέχρι τώρα;

Ποια θεωρείτε έργα αιχμής για το Δήμο σας και έχετε δρομολογήσει ή θα επιχειρήσετε να υλοποιηθούν έως την λήξη της θητείας σας;

Σε αυτό το πλαίσιο- που σας περιέγραψα προηγουμένως ο Δήμος μας κατόρθωσε σε μεγάλο βαθμό, παρά τις όποιες καθυστερήσεις να αξιοποιήσει τις δυνατότητες χρηματοδοτήσεων που δίνουν τα Ευρωπαικά ( ΕΣΠΑ, LEADER ), Περιφερειακά ( ΠΕΠ ΚΜ),Διασυνορικά ( INTEREG ) και τέλος τα Εθνικά Προγράμματα Επενδύσεων ( ΠΔΕ )

Έτσι σήμερα που μιλάμε, στα όρια του Δήμου εκτελούνται ή είναι υπό δημοπράτηση έργα Υποδομών που ξεπερνούν τα 24 εκ Eυρώ, πού με την ολοκλήρωση τους, μέσα στα επόμενα χρόνια, θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας.

Θα μου επιτρέψετε ενδεικτικά να σας αναφέρω:

Για έργα Αποχέτευσης 9,2 εκ πλέον ΦΠΑ.

Για έργα Ύδρευσης 3.1 εκ πλέον του ΦΠΑ.

Για έργα Άρδευσης 2.2 εκ

Για έργα Παιδείας και Αθλητισμού 6.1 εκ

Για έργα γενικότερης Ενεργειακής αναβάθμισης, ανάπλασης Δημόσιου χώρου 2.1 εκ

Και δεν μένουμε σε αυτά που ήδη έχουμε κατακτήσει, προσπαθούμε όλοι μαζί στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, τις κρατικές υπηρεσίες, να ωριμάσουμε μελέτες, να καταθέσουμε προτάσεις ένταξης νέων έργων προς χρηματοδότηση, που θα αφορούν έργα υποδομών, στην Ύδρευση στην Αποχέτευση, στην στήριξη του πρωτογενούς τομέα, με νέα Αρδευτικά, έργα, Αγροτικής Οδοποιίας, έργα στην Παιδεία και τον Αθλητισμό, έργα Ενεργειακής αναβάθμισης, αλλά και έργα οικιστικών αναβαθμίσεων του δημόσιου αστικού χώρου.

Τέλος στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Δήμου, και της Κοινωφελούς του Επιχείρησης βρίσκεται η μεγάλη προσπάθεια να γίνει ο Δήμος φιλικός προς τον πολίτη, παίρνοντας μέτρα ολοκλήρωσης των υπηρεσιών και δομών, προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και του ανθρώπινου προσώπου του μέσα από την ενδυνάμωση των κοινωνικοπρονειακών του δομών ( Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ, Κέντρο Κοινότητος ) προβάλλοντας το κοινωνικό τους πρόσωπο, και την κοινωνική τους ευαισθησία, απέναντι σε όλα τα μέλη της κοινωνίας μας που χρήζουν ανάγκης και κοινωνικής προστασίας

Πολλές φορές οι πολιτικοί πέφτουν στη παγίδα της επικοινωνίας σπαταλώντας πολύ χρόνο στο φαίνεσθαι και όχι στην ουσία, που είναι η παραγωγή έργου. Τι έχετε να μας δηλώσετε επ΄ αυτού; Εσείς σε ποια κατηγορία δημάρχων ανήκετε;

Είναι γεγονός κ Νάτσιο ότι ζούμε στην εποχή της ενημέρωσης και της επικοινωνίας. Έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος, καθώς και η ραγδαία διάδοση και χρήση , από τον καθένα μας, αυτών που ονομάζουμε socialmedia, δίνουν την δυνατότητα για μια πολυδιάστατη και πολύπλευρη ενημέρωση και πληροφόρηση στην προκειμένη περίπτωση των εκτελούμενων δράσεων από πλευράς «πολιτείας »

Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή, η υπέρ προβολή μικρών και ασήμαντων δράσεων, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο κοινωνικό αποτύπωμα, έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, από τα επιδιωκόμενα που δεν θα πρέπει να είναι άλλα από την ενημέρωση των πολιτών

Έτσι συχνά έχουμε το φαινόμενο του βομβαρδισμού της κοινωνίας από πληθώρα άχρηστων, επαναλαμβανόμενων και ανούσιων ειδήσεων και γεγονότων χωρίς καμία θετική επίπτωση στην καθημερινότητα του πολίτη, ή πιθανή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του.

Εν κατακλείδι θα έλεγα πως θα πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί και συγκεκριμένοι στη προβολή του έργου μας, καθώς ζούμε σε μικρές κοινωνίες, γνωριζόμαστε μεταξύ μας όλοι καλά και κάποια «ανάρτηση» για λόγους εντυπωσιασμού γρήγορα θα αποδειχθεί boomerang για τον εμπνευστή της καθώς οι πολίτες είναι αντικειμενικοί, αυστηροί, κριτές του έργου μας, και θα αντιληφθούν την προσπάθεια μας να τους εξαπατήσουμε.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται να υπάρχει λελογισμένη προβολή του υπαρκτού και μόνου έργου, οι πολίτες γνωρίζουν τα πάντα, δεν εξαπατώνται, δεν παραπλανώνται.

Προσωπικά είμαι θιασώτης της πολιτικής σχολής σκέψης, που προτάσσει πρώτα το έργο και μετά ακολουθεί η προβολή του, άλλωστε έχω την πεποίθηση ότι το πραγματικό έργο που θα φτάσει στους πολίτες μιλάει από μόνο του και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προβολή, και οι ίδιοι είναι τελικά αυτοί που θα το απολαύσουν και θα το προβάλουν

Δεχθήκατε τα βέλη της αντιπολίτευσης για την απόφαση σας να προχωρήσετε στον ορισμό γεν. γραμματέα, ήταν τόσο αναγκαία η τοποθέτηση του; Πως τοποθετείστε επ΄ αυτού;

Σας ευχαριστώ πολύ κ Νάτσιο, για την ερώτησή σας, μου δίνεται η ευκαιρία να απαντήσω για μια ακόμη φορά στο θέμα του ΓΓ του Δήμου ,θέμα που προκάλεσε αντιπολιτευτικές κορώνες και αχρείαστες εντάσεις.

Όπως όλοι γνωρίζουμε τον Αύγουστο του 2019 με τον ν 4623 δόθηκε η δυνατότητα και στους Δήμους κάτω των 20.000 κατοίκων όπως είναι και ο δικός μας, να ορίσουν θέση στο οργανόγραμμα τους Γενικού Γραμματέα.

Το επιχείρημα πως ο δικός μας Δήμος είναι μικρός και αποτελεί πολυτέλεια η θέσπιση της θέσης του Γ. Γ, είναι έωλο και στερείται σοβαρών επιχειρημάτων.

Θέλω να πω προς όλους, πως μικρός η μεγάλος δήμος δεν είναι αυτός που ορίζεται με καθαρά πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά αυτός που έχει να εκτελέσει μεγάλο κύκλο εργασιών στον Προϋπολογισμό του , ένας τέτοιος δήμος είναι πλέον, μετά το πλήθος των έργων και προμηθειών, για τα οποία κατορθώσαμε να χρηματοδοτηθούμε, και ο ΔΗΜΟΣ ΕΜΜ ΠΑΠΠΑ

Τέλος θα ήθελα να τονίσω, ότι στον δημόσιο βίο όλες οι αποφάσεις και επιλογές μας κρίνονται εκ του αποτελέσματος, είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι και αυτή μου η επιλογή θα αποδειχτεί προς όφελος των συνδημοτών μας.

Κλείνοντας κ. Νάτσιο θα ήθελα να διαβεβαιώσω εσάς και τους φίλους αναγνώστες, πως σταθερή μας προσπάθεια είναι να δημιουργήσουμε έναν δήμο υψηλού επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, ελκυστικό για να έρθουν να μείνουν, να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.



https://sertharros.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιατί τα κινητά θα σταματήσουν να έχουν internet το επόμενο διάστημα;

Φρίκη: 58χρονος προπονητής ασελγούσε παρά φύσιν σε 13χρονη αθλήτρια! - Της έλεγε πως «ήταν φυσιολογικό»

Πως να μετατρέψεις τις αποτυχίες σου σε επιτυχίες