Ψήφος ομογενών- Η στάση των MεΡΑ 25 και ΚΚΕ κλειδί εξελίξεων


Διαδικασίες έντονων πολιτικών ζυμώσεων ενεργοποιεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την διευκόλυνση της ψήφου των απόδημων. Η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει την δύσκολη συνταγματική εξίσωση και να πιάσει πλειοψηφία τουλάχιστον 200 βουλευτών για την έγκριση των προωθούμενων ρυθμίσεων.

Με βάση τις αφετηριακές θέσεις των κομμάτων οι προωθούμενες διατάξεις συγκεντρώνουν 190 θετικές ψήφους από τις ΚΟ ΝΔ, Κινήματος Αλλαγής και Ελληνικής Λύσης. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται η θετική ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΚΕ – μιας και οι 9 βουλευτές του ΜεΡΑ25 δεν αρκούν για την υπερπήδηση του συνταγματικού πήχη.


Για την ώρα η απόσταση που χωρίζει την κυβερνητική πρόταση με αυτές του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25 είναι διακριτή αλλά όχι ανυπέρβλητη. Από την άλλη πλευρά η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Πάντως, η κοινοβουλευτική συζήτηση για την διευκόλυνση των ομογενών να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο κατοικίας τους είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει ασφυκτικές πολιτικές πιέσεις προς εκείνα τα κόμματα που αρνούνται να στηρίξουν τις διατάξεις.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σοβαρό επεισόδιο Σκοπίων – Σόφιας : «Η Βόρεια Μακεδονία είναι βουλγαρική» – Παρέμβαση ΕΕ